DreamsKeeper
d.v.i.k.
Advertising Staff
Hunter-nin (A-rank mission)
Chakra: 114
Offline
Gender: Flag:
Posts: 1354
70.00 ryo
View Inventory
Send Money to DreamsKeeper
|
|
« Reply #4 on: May 19, 2008, 02:41:13 PM » |
|
Au trecut atatia ani de la eliberarea poporului din ghearele comunismului. Asta se intampla in 1989, acum suntem in 2008. Nouasprezece ani de tranzitie, de involutie sociala si politica murdara. Nouasprezece ani in care am sperat, nouasprezece ani in care am visat la o Romanie mai buna. Se spune ca timpul vindeca orice rana... la noi se agraveaza. Greselile din trecut ne mananca zi de zi cu fiecare val de inflatie pe care-l simtim pe propria piele... cu fiecare fata politica care promite aceleasi lucruri si care ne lasa un gust amar cand, dupa mandat lucrurile raman neschimbate, ba chiar mai agravate. In scoli istoria este o materie de umplutura... in care apare in mod surprinzator si oripilant... Andreea Esca. Se dedica o pagina de istorie unei prezentatoare TV... Pentru ce? Este intr-adevar o eroina... doar castiga atatia bani la ProTV... Dar cat castiga Andreea Esca? In fine... ceea ce incerc eu sa spun in linii mari este ca nu mai vad adevarate valori dupa care noile generatii sa se ghideze... Este o societate bolnava, in declin... Apocaliptic si in acelasi timp realist vorbind nu mai vad un leac pentru noi.
========================================================
Bacalaureat fără clasici
Peste o lună va începe examenul de bacalaureat, iar pe siteul Ministerului Educaţiei au fost deja postate subiectele la limba şi literatura română. Mare a fost surpriza cînd s-a văzut că de pe biletele de examen au fost scoşi mai toţi clasicii. Tinerii nu vor mai comenta fragmente din scrierile lui Caragiale sau Creangă, dar vor trebui să-şi dea cu părerea despre Ghidul Cetăteanului în UE sau din Raportul Tismăneanu. La aflarea veştii, reacţiile nu au întirziat să apară.
Experiment...
"Atac la fiinţa naţională! O desconsiderare a scriitorimii. Cultura naţională este axată pe literatura română, iar literatura, pe clasicii ei. Învăţăm literatură ca să ştim să vorbim, să conversăm, să ne exprimăm, indiferent de meseria pe care o vom aborda. În plus, mi se pare corect ca un copil care a învăţat în şcoală despre Slavici să aibă posibilitatea să vorbească despre Slavici la examen, şi nu despre ... Dorina Enciu. Cei care au făcut subiectele s-au descalificat intelectual", ne-a spus redactorul şef al revistei "Convorbiri literare", Cassian Maria Spiridon. Nici faptul că numele d-sale se regăseşte în lista de subiecte, cu ancheta "O sută patruzeci de ani de Convorbiri literare" şi răspunsul dat de Gellu Dorian în aceeaşi publicaţie, nu l-a determinat să-şi schimbe părerea: "Faptul că m-au pus pe mine acolo mi se pare caraghios. E drept, elevii trebuie să ştie despre Convorbiri literare de la şcoală. Întrebările mele de anchetă erau aplicate. Însă nici măcar profesorii de limba română nu citesc reviste literare. Sînt unii care nu deschid Convorbiri literare nici cu pistolul la tîmplă!", ne-a mai spus Cassian Maria Spiridon.
Pentru că situaţia pare mai degrabă anecdotică, am cerut şi părerea epigramistului George Petrone: "Mi se pare bizar. Nu pot să-mi închipui un examen la disciplina limba şi literatura română fără să figureze marii scriitori ai naţiei, desigur şi cei prezenţi, care au valoarea lor. Subiectele acestea sînt de folos, nu le exclud total, dar nu au ce să caute la un examen de limba şi literatura română. E adevărat, copiii noştri, extrem de inteligenţi, sînt la curent cu tot ce se întîmplă în lume şi e bine că au posibilitatea să-şi exprime părerile, dar consider că la un astfel de examen nu trebuie excluşi clasicii, ca să facem loc unor articole de ziar. Copiii trebuie să revină la ceea ce are literatura română mai valoros". "Ideea este că s-a intrat într-o fază a experimentului total, radical şi final, s-ar părea. Experimentele sînt întotdeauna imprevizibile, greu de calculat rezultatul final. Literatura română este unică, indivizibilă şi nimeni nu are voie să dea deoparte valorile clasice care reprezintă cartea noastră de identitate", a punctat şi scriitorul Adrian Alui Gheorghe, şeful Direcţiei pentru Cultură Neamţ.
De aceeaşi părere a fost şi directorul Colegiului Naţional "Roman Vodă", dna Daniela Suman: "Nu sîntem împotriva diversităţii, dar trebuie să se respecte programa şcolară la această disciplină. Se sesizează o tendinţă de minimalizare a identităţii culturale româneşti în condiţiile în care nici măcar examenul acesta nu promovează literatura română". Pe de altă parte, directorul Colegiului Naţional "Gheorghe Roşca Codreanu" din Bîrlad, dna Mihaela Cososchi, a apreciat ca bună iniţiativa: "Consider că între subiectele propuse pentru proba scrisă şi cea orală s-a creat un echilibru. Examenul de bacalaureat nu urmăreşte doar verificarea cunoştinţelor memorate de către un tînăr absolvent de liceu, ci şi capacitatea acestuia de a se exprima şi de a avea putere de analiză".
... şi examen de abilitate
Iniţiativa ministerului pare a fi pe placul elevilor: "Nu mă deranjează faptul că sîntem puşi în situaţia să comentăm un text la prima vedere sau o conferintă de presă. Se urmăreşte abilitatea tînărului de a se exprima cît mai coerent", a fost de părere Anca Vladu (Colegiul "Gheorghe Roşca Codreanu" Bîrlad). "Noi trebuie să luăm notă bună la bac. Pe mine nu mă interesează conferinţele şi discuţiile de genul acesta, dar trebuie să învăţ să le comentez", a hotărît şi Dana Timofti (Botoşani). "Limba şi literatura română înseamnă să studiezi opera scriitorilor români. Nu spun că nu e bine să ştim despre UE, să comentăm un articol la prima vedere, dar asta nu înseamnă că trebuie să uităm de valorile noastre culturale", crede Ioana Muraru (Piatra Neamţ).
• • •
Potrivit deputatului ieşean Anghel Staciu (PSD), membru în Comisia de învăţămînt, ştiinţă, tineret şi sport, literatura română este definită de scriitori ca Slavici sau Creangă şi orice încercare de schimbare a acestei realităţi evidente este o persiflare. "Manualele şcolare trebuie să cuprindă atît marii clasici, cît şi scriitorii contemporani, dar să existe un echilibru. Pactul pentru Educaţie semnat de Băsescu nu are ce căuta în programa pentru bacalaureat. Am susţinut întotdeauna că politica nu are ce căuta în şcoli şi toată această schimbare nu este normală",
de Anghel Stanciu. (ASIS)
VAI DE NEAMUL NOSTRU UNDE AM AJUS imi vine sa plang
|