tare , am vazut toate cele 5 serii , le am in format avi pe DVD . imi aduc aminte ca in prima serie din 3 oameni supravietuia doar unul si incerca sa le explice maimutelor de unde vine . asa , bla-bla-bla ... si aici e faza cea mai tare . mergand pe malul oceanului , cu fata langa el pe cal , se opreste si vede statuia libertatii . deci maimutele ia-u distrus planeta si se afla in viitor . in seria a doua (pare foarte complicata) , blondul se arunca in munte , fiindca altcineva se mai afla pe planeta ca el . fata a reusit sa-i explice destul de repede , iar si el si-a dat seama , fiindca i-a vazut medalionul de la gat . offf ... mai bine cititi asta , fiindca e mult de explicat :
Astronautul Leo Davidson se prãbuseste cu nava pe care o pilota pe o planetã stranie, unde maimutele sunt stãpâni, iar oamenii sclavi. Aceasta era ideea centralã a romanului „Planeta maimutelor” al lui Pierre Boulle, care a fost ecranizat în 1968 si a devenit una dintre cele mai celebre referinte în literatura si filmul science-fiction.
Aparitia neasteptatã pe planeta stãpânitã de maimute a cãpitanului Leo Davidson, strãin de ordinea instauratã si neafectat de aceasta, serveste oamenilor înrobiti de pe planetã drept catalizator pentru o schimbare socialã.
Regizorul Tim Burton - renumit pentru filme precum Batman, Edward Scissorhands, Beetlejuice si Sleepy Hollow / Legenda cãlãretului fãrã cap – a preluat ideea romanului lui Boulle si a imaginat o cãlãtorie într-o lume neobisnuitã si fantasticã. „N-am intentionat sã realizez un remake sau o continuare a primului „Planeta maimutelor”, ci sã provoc o reîntoarcere în acea lume fantasticã” explicã regizorul.
Twentieth Century Fox prezintã Planet of the Apes / Planeta maimutelor o productie Zanuck Company, în regia lui Tim Burton. Scenariul este semnat de William Broyles, Jr. în colaborare cu Lawrence Konner si Mark Rosenthal. Imaginea este realizatã de Philippe Rousselot, iar scenografia de Rick Heinrichs. Montajul este semnat de Chris Lebenzon, iar costumele de Colleen Atwood. Coloana sonorã este compusã de Danny Elfman. Efectele speciale sunt produse la Industrial Light & Magic.